Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Функціонал технологічних операцій в програмі «BAS Малий бізнес»

1. Що таке технологічна операція на виробництві?

Технологічна операція на виробництві – це виробничий процес або робота, яку виконує працівник чи бригада.

Тим самим можна гнучко керувати виробничим процесом. Програма «BAS Малий бізнес» не має таких можливостей щодо операційного планування МЕS, як у прикладному рішенні «BAS ЕRP». У «BAS Малий бізнес» використовується простіший варіант деталізації виробництва за операціями, який підходить для невеликого виробництва.

2. Як налаштувати систему «Малий Бізнес» для використання функціоналу технологічних операцій?

Для можливості використання функціоналу технологічних операцій у програмі «BAS Малий бізнес» необхідно зробити налаштування для розділу «Виробництво». Треба перейти в розділ «Налаштування» - «Більше можливостей: налаштування програми» - «Виробництво», увімкнути «Планування й облік виробничої діяльності» (рис.1) та встановити прапорець «Технологічні операції» системи.


Рис 1. – Налаштування виробничого обліку у програмі

3. Розглянемо поопераційне виробництво

Розглянемо простий приклад виробництво журнального столу та потрібних для його виконання чотирьох операцій: свердління, складання, проклейка кантика та упаковка.

Де створюються операції?

Перш за все створюємо операції, які будуть використовуватися у специфікації. Технологічна операція у програми «BAS Малий бізнес» є карткою номенклатури з типом «Операція». Також з картки операції можна встановити Роздрібну, Оптову та Облікову ціну (рис 2).

Слід зазначити, що для розцінки операції обираємо вид ціни «Облікова ціна» - саме вона відіграє важливу роль при розрахунках у відрядному наряді.


Рис 2. – Встановлення розцінки на операцію

Для кожної операції визначаємо спосіб розрахунку вартості (Рис.2/1).


Рис 2/1. – Спосіб розрахунку вартості

Додатково в картці нашої операції можемо зазначити нормативний час виконання цієї операції (Рис. 2/2)/


Рис 2/2.

Норматив всьому голова

Переходимо у розділ «Виробництво» до довідника «Специфікації» та створюємо норматив для нашого виробництва – специфікацію (рис.3).


Рис 3. – Перехід до довідника специфікації

Заповнюємо у картці «Специфікація» продукцію, найменування специфікації, та за необхідності характеристику продукції. На вкладці «Склад» визначаємо матеріальний склад нашої продукції.

На вкладці «Операції» обираємо раніше створені технологічні операції (рис.4), встановлюємо норми часу виконання операцій для нашої продукції . Також визначаємо порядок цих операцій


Рис 4. – Заповнення вкладки «Операції» у специфікаціїї

4. Як Створити «Замовлення на Виробництво»?

Далі переходимо до створення «Замовлення на Виробництво» та відкриваємо список замовлень у розділі «Виробництво».


Рис 5. – Перехід до «Замовлення на виробництво»

В документі «Замовлення на виробництво» обираємо продукцію, характеристику та її специфікацію.


Рис 6. – Створення «Замовлення на виробництво»

На вкладці «Матеріали» заповнюємо матеріали за допомогою функції «Заповнити за специфікацією».

На вкладці «Операції» заповнюємо перелік операції, та вказуємо виконавця. За замовчення цей перелік ми заповнюємо за нормативом - специфікацією, але за необхідності можемо відкоригувати, або додати іншу операцію вже безпосередньо в картці Замовлення на виробництво.


Рис 7. – «Замовлення на виробництво» закладка операції

Проводимо документ за допомогою кнопки «Провести та закрити»

5. Створення документу «Відрядний наряд»

На підставі «Замовлення на виробництво» створюємо документ «Відрядний наряд». Для цього використовуємо функцію «Створити на підставі» – «Відрядний наряд».


Рис 8. – Створення на підставі «Відрядного наряду»

Документ призначений для планування та зазначення факту виконання операції, а також за допомогою відрядного наряду можна проводити нарахування відрядної оплати виконавцям.

На закладці «Ресурси» зазначається ресурс підприємства, котрий використовується для виробництва продукції. У шапці документу обираємо статус «В роботі», а також вказуємо планові дати початку й закінчення робіт у полях «Старт та Фініш».

При створенні на підставі у документі «Відрядний наряд» переносяться технологічні операції, кількість операцій, їх розцінка та виконавець. Також якщо ми заздалегідь оцінили вартість операції (встановили Облікову ціну) -система підставить вартість в реквізит розцінка табличної частини. Заповнюємо фактичну кількість – після заповнення кількості система нам розрахує вже остаточну вартість операції на підставі встановленої Облікової ціни. Ставимо статус «Закритий» і проводимо документ


Рис 9. – Відрядний наряд

6. Проаналізуємо виконання відрядник нарядів

У розділі «Виробництво» є звіт «Відрядний наряд», який дозволяє контролювати стан виконання операцій, у розрізі «Замовлень на виробництво».


Більш цікавого матеріалу по темі «BAS Малий бізнес» - «Виробництво» ви можете дізнатися:

Язык материала:  ua