Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Як в BAS оформити повернення товарів постачальнику з варіантом компенсації «Повернути грошові кошти»

У взаємовідносинах з постачальниками виникають моменти, коли необхідно оформити не лише операцію купівлі та оплати за отриманий товар. Товар може виявитися невідповідної якості, надійти не в тій кількості чи постачальник порушує цінові умови угоди. В такому випадку виникає необхідність оформлення повернення товарів. В цій статті ми розглянемо яким чином цей факт відображається в продуктах лінійки BAS: BAS ERP, BAS Комплексне управління підприємством та BAS Управління торгівлею.

Для відображення факту повернення товарів постачальнику в BAS призначено документ «Повернення товарів постачальникам», який можна створити або на підставі документа надходження товарів, або створити в розділі Купівлі – Повернення та коригування – Повернення товарів постачальникам (рис. 1).


Рис. 1 – Створення документа «Повернення товарів постачальникам»

Повернення товарів є операцією вторинною по відношенню до купівлі, а отже більшість полів документа заповнюються відповідно до прибуткової накладної, яка відображає надходження цього товару. Зокрема, це інформація про партнера та контрагента, оферту, договір (якщо є), валюту операції та ставку ПДВ.

Варто зауважити, що перелік товарів та їх ціни мають відповідати документу купівлі, рекомендується використовувати для заповнення табличної частини вкладки Товари автоматичні механізми «Додати товари з надходжень» або «Заповнити документи купівлі та ціни» (рис. 2).


Рис. 2 – Заповнення табличної частини документа

У випадку, якщо на поточний момент не існує заборгованості перед постачальником, то у полі Компенсація на вкладці Основне для відображення в розрахунках з постачальником можна обрати варіант – Залишити як аванс кошти за товари, що повертаються, або Повернути грошові кошти постачальнику (рис. 3).


Рис. 3 – Вибір варіанта компенсації постачальнику за товар

Зауважимо також, що вартість складських залишків не змінюється, а собівартість повернення не розраховується при проведенні документа Повернення товарів постачальникам. Відбувається лише зменшення кількісних залишків товарів.

Язык материала:  ua