Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Види запасів та партійний облік в BAS ERP 2.1

Почалося все із запиту бухгалтера щодо рахунку обліку номенклатури в документі «Переміщення товарів». Хотіли дати стандартну відповідь: «перевірте групу фінансового обліку номенклатури (далі ГФО)», але вирішив перевірити ще раз. Дивимося: для номенклатури обрано ГФО з рахунком 203, для виду номенклатури - 209, у проводках стоїть 26.

Сформували звіт «Відомість за партіями товарів», додали при цьому групування «Група фінансового обліку» та побачили записи з порожніми значеннями.

Аналіз показав, що в момент проведення документів «Введення залишків» та «Надходження товарів та послуг» у деяких позицій номенклатури не було заповнено ГФО. Це призвело до того, що у документах під час проведення документа створилися та записалися у документі Види запасів без ГФО.

У момент формування переміщення (та інших рухів «витрата») ГФО вже були проставлені, але так як у залишках по партіях залишки були на Виді запасів, в якому не зазначено ГФО, то програма вирішила поставити рахунок 26.

Тепер розповімо про порядок створення та використання Виду запасів у регістрі накопичення «Партії товарів організацій». При першому проведенні документа «Надходження товарів та послуг» програма шукає\створює відповідний Вид запасів і використовує його для записів у регістр. Якщо в цей момент для номенклатури не буде проставлено ГФО, то вона не буде проставлена і у Виді запасів. Тепер проставляємо ГФО у картці номенклатури. Перепроведення документа не допомагає – програма «пам'ятає» Вид запасів при першому проведенні та використовує рахунок обліку з Виду запасів, створеному при першому проведенні, а якщо він не був заповнений – бере рахунок 26. Скасування проведення та повторне проведення теж не допомагає – при скасуванні проведення Вид запасів не очищується. 

Для того, щоб заповнення ГФО для номенклатури програма побачила, треба переобрати номенклатуру в документі – при цьому буде заново запущено алгоритм пошуку\створення Виду запасів за параметрами і «оновлений» Вид запасів буде записано в табличну частину документа. (Чому не можна було використовувати підхід пошук\створення ключів «РАУЗ» в «Управління виробничим підприємством» для нас загадка). Ну гаразд, у надходженні виправили Види запасів.

Тепер із списанням запасів. У документах списання зі складу ви знайдете в підменю «Ще» пункт «Відкрити види запасів», який відкриє форму, в якій вже можна вручну вибрати необхідний вид запасів для списання. І виправляти це доведеться ВРУЧНУ, автоматично у вже проведених документах програма при проведенні, наскільки ми бачемо, не перевибирає. Ще один нюанс – переобрали вручну Вид запасів у документах витрати зі складу, перевіряємо звіт «Відомість за партіями» - а там нічого, треба «формувати рухи по партіях» у формі закриття місяця.

Висновки:

  • Налаштував звіт «Відомість за партіями товарів» з виведенням групуванням Номенклатура \ Реєстратор та відбором «Група фінансового обліку = порожнє значення». Бухгалтера навчаємо контролювати, щоб у звіті нічого не було.
  • Для бухгалтерів у документах «Надходження товарів та послуг», «Введення початкових залишків» для ТЧ Товари через налаштування «Змінити форму» включили видимість реквізиту «Вид запасів» та навчаємо бухгалтерів контролювати наявність рахунку обліку у Виді запасів.
  • Відповідальним за номенклатуру ставимо завдання терміново перевірити заповнення Групи фінансового обліку всіх позицій номенклатури.


Язык материала:  ua