Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Як організувати завантаження курсів валют в BAS

У випадку, якщо в інформаційній системі лінійки BAS ERP, ERP Комплексне управління підприємством або BAS Управління торгівлею передбачено відображено в обліку валютних операцій, виникає необхідність налаштування механізму завантаження актуальних курсів валют.

Перш за все в системі необхідно включити використання мультивалютного обліку - «НДІ і адміністрування» - «Настройка параметрів системи» - «Підприємство» - опція «Кілька валют» (рис.1).


Рис.1 – Налаштування мультивалютного обліку

Додавання інформації про валюту

Спершу необхідно додати нормативно- довідкову інформацію про валюту в довідник «Валюти» з розділу «НДІ і адміністрування».

Додавати валюту можна методом підбору з класифікатора або вручну. Але рекомендованим є саме перший спосіб.

В цьому випадку в довіднику «Валюти» необхідно натиснути кнопку «Підбір із класифікатора», знайти потрібну валюту у формі, що відкрилася, та додати її за допомогою подвійного кліка або кнопкою «Вибрати» (рис. 2).


Рис. 2 – Підбір валюти із класифікатора

Варто зауважити, що з 28.12.2019 року офіційний курс гривні розраховується за 1 одиницю іноземної валюти з точністю до чотирьох десяткових знаків. Саме в такому форматі курси валют й будуть завантажуватися в програму.

Способи заповнення курсів валют

Варіант 1 – ручне заповнення

В цьому випадку необхідно перейти з панелі навігації картки валюти до регістру відомостей «Курс валют» за допомогою кнопки «Створити». Далі вводиться курс валюти на певну дату (рис.3).


Рис. 3 – Ручне введення курсу валют

Варіант 2 – завантаження через Інтернет

Для реалізації цього способу в довіднику «Валюти» необхідно в картці кожної валюти на закладці «Основні відомості» встановити настройку «Завантажується з Інтернету» (рис. 4). А для завантаження курсу – запустити за допомогою кнопки «Завантажити курси валют з вебсайту finance.ua» відповідну обробку.


Рис. 4. – Встановлення для валюти способу введення курсів

Передбачена також можливість завантаження курсів для обраних. Для цього в колонці «Завантажувати курси для цієї валюти» встановлюються прапорці для потрібних валют (рис.5).


Рис. 5 – Завантаження курсів валют через Інтернет

Процедуру завантаження курсів через Інтернет можна виконувати як у ручному режимі, та і за розкладом. Для цього використовується регламентне завдання «Завантаження курсів валют» («НДІ і адміністрування» - «Підтримка та обслуговування» - «Регламентні операції» - «Регламентні і фонові завдання» (рис. 6).


Рис. 6 – Регламентне завдання «Завантаження курсів валют»

Встановлюємо курсор на елемент «Завантаження курсів валют» на вкладці «Регламентні завдання» вікна «Регламентні і фонові завдання». За кнопкою «Настроїти розклад» перейти до вікна «Розклад», де й задаються параметри завантаження курсів валют. Зокрема, на вкладці «Загальна» задається дата початку та завершення цього завдання, а також режим повторення (з яким інтервалом, в який час, як довго) (рис.7).


Рис. 7 – Налаштування розкладу регламентного завдання «Завантаження курсів валют»

Зауважимо, що регламентне завдання почне працювати лише після встановлення прапору «Включене»! (рис.8)


Рис.8 – Включення регламентного завдання «Завантаження курсів валют»

Варіант 3 – завантаження за допомогою сервіса «RDI Service»

«RDI Service» - сервіс, який призначений для автоматичного оновлення періодичної нормативно-довідкової інформації в типових конфігураціях. При використанні цього методу максимальний період обмежений 30 добами і дані доступні для завантаження лише з 1 січня 2018 року.

Для реалізації цього методу необхідно в довіднику «Валюти» встановити прапорець «Завантажується з Інтернету» в картці необхідної валюти. Подальші налаштування виконуються в обробці «Завантаження курсів валют RDI», яка знаходиться в розділі «НДІ і адміністрування», група «Сервіс» (рис. 9).


Рис.9 - Завантаження курсів валют RDI

Варіант 4 – завантаження с сайту Інформаційно-технічного супроводу

Цей варіант передбачає завантаження архіву курсів валют за попередній рік (саме період часу, а не календарний рік), який оновлюється щомісяця, з сайту ІТС. В цьому випадку на локальному диску комп'ютера створюється каталог <Буква диска>:\1CIts\EXE\Finance\, в який і завантажується архів.

Далі в обробці «Завантаження курсів валют» в настройках обирається варіант завантаження «Диск ІТС» і вказується буква диска з архівам на комп’ютері, вказуються валюти для яких необхідно завантажити курси таким способом та період завантаження (рис. 10).


Рис. 10 – Завантаження курсів валют з диску ІТС


Язык материала:  ua