Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Простежуваність собівартості в BAS ERP 2.1

Зіткнулися з проблемою "простежуваності" собівартості у BAS ERP 2.1.

Що я маю на увазі під терміном «простежуваність»? Це можливість простежити з якої конкретно партії матеріалів була зроблена продукція. Тобто. відкривши звіт про склад продукції, я бачу з якої партії деталей вона зібрана, а кожну партію деталі можу розкрити до партії матеріалів. Зазвичай такі вимоги висувають служби управління якістю.

Простежуваність реалізується через Серію. У BAS ERP серії налаштовуються для видів номенклатури, різні варіанти використання налаштовуються через Політики обліку серій. Жодна з них проблему «простежуваності» не вирішує.

Розглянемо політику обліку серій "Облік залишків". За цієї політики Серія вибирається при видачі матеріалів у виробництво (у складському ордері), у маршрутному аркуші – для продукції та матеріалу. Але коли сформуєте звіт «Собівартість випущеної продукції», то серії там взагалі не буде. Висновок: при цій політиці обліку серії використовуються тільки для реєстрації приходу /витрат за складом /підрозділом. Входження серії матеріалу до серії продукції не відстежується.

Тепер розглянемо політику «Облік собівартості». Тут начебто має спрацювати. При цій політиці Серії зазначаються у фінансових документах: у передачі матеріалів у виробництво, у випуску продукції робіт. Серія матеріалу розподіляється на етап виробництва у Маршрутному листі (на підставі якого оформляється випуск продукції, тобто фіксується серія продукції). Зверніть увагу, що серія ВИХІДНОГО КОМПЛЕКТУЮЧОГО вказується в одному документі – Маршрутному аркуші, а серія ПРОДУКЦІЇ в іншому – Випуск продукції. І отут, схоже, не пов'язали розподіл.

Давайте подивимося на прикладі. В рамках замовлення на виробництво потрібно виготовити 3 шт вихідної продукції. При розрахунку графіка виробництва система сама розбила виробництво на 3 партії запуску, тобто створила 3 етапи виробництва на замовлення. Вважатимемо що кожен етап (кожна партія) це окрема серія, назвемо їх: 21.08.2020, 22.08.2020, 23.08.2020. Для виготовлення кожної одиниці продукції потрібні 2 деталі. Деталі у нас також розбиті за серіями: 21.08.2020 (2 шт), 22.08.2020 (2 шт), 23.08.2020 (2 шт). При виконанні маршрутних листів та оформленні випуску на їх основі синхронізуватимемо серії, тобто на серію продукції «21.08.2020» у маршрутному листі виберемо серію деталі «21.08.2020» тощо. Таким чином, ми чітко вказали яка серія вихідного комплектуючого увійшла до якоїсь серії продукції. А тепер давайте подивимося звіт «Собівартість продукції» - див. рис. Там ми бачимо, що всі наші старання за чіткою вказівкою серії програма, на жаль, проігнорувала.


Язык материала:  ua