Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Повнотекстовий пошук даних (ППД) у конфігураціях системи BAS: питання та відповіді

Що і де шукаємо, використовуючи ППД?

За допомогою повнотекстового пошуку можна шукати текстову інформацію по всій інформаційній базі та в довідковій системі програми: по полях об'єктів та за вмістом усіх версій файлів, що зберігаються в програмі та містять текстову інформацію.

Пошук виконується за реквізитами наступних типів: Дата, Рядок, Число, Посилальний тип, СховищеЗначення (якщо зберігається рядок).

Є можливість виконувати ППД як у всіх об'єктах конфігурації, так і звужувати область пошуку, відібравши конкретні об'єкти: довідники, документи тощо.

Повнотекстовий пошук можна здійснювати у будь-якій конфігурації системи BAS на платформі BAF.

На чому ґрунтується ППД?

Механізм ППД заснований на використанні двох складових:

  • повнотекстового індексу, що створюється для поточної інформаційної бази, який періодично потрібно оновлювати
  • власні засоби платформи для виконання ППД

Які основні особливості та переваги повнотекстового пошуку?

Повнотекстовий пошук:

  • враховує морфологію слів. Знаходить слово незалежно від форми (відмінка, числа тощо), в якій воно застосоване в тексті;
  • підтримує транслітерацію (написання укр. слів (кирилиці) символами латиниці. Наприклад, "переклад тексту" = "pereklad tekstu");
  • підтримує заміщення (написання частини символів у словах на кирилиці одноклавішними латинськими символами. Наприклад, "перекkfl тексne"- тут закінчення слів набрані латиницею, що може бути результатом поспішного набору тексту оператором);
  • нечіткий пошук (наприклад, для пошуку слів з помилками);
  • виконання пошуку з використанням спеціальних операторів та спецсимволів, що допустимі при завданні пошукового виразу;
  • виконання пошуку з урахуванням синонімів англійської, російської та української мов;
  • повнотекстове індексування назв стандартних полів ("Код", "Найменування" тощо) на всіх мовах конфігурації;
  • подання результатів пошуку у форматі XML та HTML з виділенням знайдених слів;
  • тощо.

Як увімкнути/вимкнути повнотекстовий пошук?

Універсальний спосіб:

Звичайна програма: через меню Операції - Управління повнотекстовим пошуком.

Керована програма: через меню Сервіс та налаштування – Функції для технічного спеціаліста – Стандартні – Управління повнотекстовим пошуком.

Для прикладних рішень лінійки BAS:

Увімкнути ППД можна через меню: Адміністрування – Загальні налаштування – Повнотекстовий пошук даних.

Після цього стає доступним гіперпосилання Налаштувати для відкриття вікна оновлення індексу повнотекстового пошуку та налаштування добування текстів із файлів для використання при пошуку.


Примітки:

  • Для виконання цих дій користувач повинен мати відповідні права доступу.
  • Вимикати ППД доцільно, якщо механізм за фактом не використовується, а потрібно підвищити швидкодію системи. Однак слід зазначити, що вміле використання ППД може оптимізувати пошук у динамічних списках.
  • Одного підключення ППД недостатньо. Необхідно обов'язково підтримувати в актуальному стані (оновлювати) індекс ППД. Необхідно також приділити увагу настроюванню параметрів та регламентних завдань повнотекстового пошуку.

Як поновити індекс ППД?

Створення та оновлення індексу ППД може бути виконано як інтерактивно в режимі використання, так і програмно засобами вбудованої мови.

У режимі використання доступ до вікна Управління повнотекстовим пошуком для оновлення повнотекстового індексу здійснюється через пункти меню, описані вище для підключення ППД.

Якщо в інформаційній базі індекс ще не створювався або не актуальний, то у формі Управління повнотекстовим пошуком виводиться статус Потрібно оновлення та стає доступною кнопка Оновити індекс.

Діалог управління повнотекстовим індексуванням, що викликається через Функції для технічного фахівця:


Діалог управління повнотекстовим індексуванням для прикладних рішень лінійки BAS:


Після оновлення індексу у вікні діалогу з'являється дата актуальності (останнього оновлення) індексу.

Якщо робота ППД була порушена, рекомендується видалити індексні файли за допомогою кнопки Очистити індекс, а потім оновити індекс.

Для регулярного автоматичного оновлення індексу призначено регламентні завдання Оновлення індексу ППД та Злиття індексу ППД. У файловому варіанті інф. бази індекс ППД не оновлюється автоматично, у цьому випадку його потрібно періодично оновлювати вручну.

Як викликати/відкрити вікно повнотекстового пошуку?

Універсальний спосіб викликати діалог повнотекстового пошуку, що працює для всіх конфігурацій, – це скористатися поєднанням клавіш Ctrl + Shift + F. Інші способи в тій чи іншій мірі залежатимуть від прикладного рішення.

Це може бути натискання кнопки повнотекстового пошуку прямо з Початкової сторінки або виконання команди Повнотекстовий пошук у меню розділу Сервісні підсистеми.

Як написати рядок пошуку, вибрати область пошуку та почати повнотекстовий пошук?

Відкрийте вікно ППД (Ctrl+Shift+F). У рядку введення (поле зліва від кнопки «Знайти») введіть потрібне слово (кілька слів), початок слова або вирази з використанням пошукових операторів.

Якщо потрібно звузити область пошуку, натисніть гіперпосилання праворуч від «Область пошуку», поставте перемикач вгорі у значення «У розділах» і позначте прапорцями необхідні розділи програми або потрібні об'єкти: довідники, документи тощо. Натисніть кнопку «Знайти». У рядку введення можна використовувати пошукові оператори та спецсимволи, що описані далі.


Який вигляд має результат ППД?

У вікні результатів пошуку виводиться пронумерований перелік об'єктів – результатів пошуку. Для кожного об'єкта виводиться короткий опис та гіперпосилання, за яким його можна відкрити безпосередньо з вікна результатів. Пошукова фраза чи слово виділяються кольором. За допомогою спец. кнопок-стрілок можна дивитися наступну порцію результатів пошуку, якщо вони не помістилися в одному вікні.


Які оператори та спецсимволи можна використовувати під час повнотекстового пошуку?

У рядку введення ППД допускається використання наступних пошукових операторів:


Примітка. Якщо Ви використовуєте пошук із застосуванням групового символу "*", можна знайти декілька слів. При цьому загальна кількість знайдених слів не може перевищувати 1000.

Приклади використання пошукових операторів у рядку повнотекстового пошуку

Що потрібно, щоб ППД працював?

На можливість коректно застосовувати ППД впливають фактори розробки та адміністрування конфігурації:

  • Налаштування властивості «Повнотекстовий Пошук» у властивостях об'єктів конфігурації та їх полів (реквізитів, ресурсів, вимірів). Це налаштування дозволяє додати/виключити об'єкт із повнотекстового індексу. При створенні об'єктів за замовчуванням пошук включений для всіх об'єктних типів, а для регістрів вимкнено

  • Права доступу користувача. У конфігураціях лінійки BAS для роботи з повнотекстовим пошуком необхідно використовувати одну з наступних ролей: Повні права (право включення та відключення повнотекстового пошуку, право виконувати оновлення та злиття індексу повнотекстового пошуку) та/або Базові права (право використання повнотекстового пошуку, право виконувати оновлення та злиття індексу повнотекстового пошуку).
  • Постійне оновлення індексу ППД. Його можна автоматично виконати за допомогою спеціальних регламентних завдань (Оновлення індексу ППД (виконується раз на хвилину) та Злиття індексу ППД (раз на добу)), а у файловому варіанті ІБ – вручну.
  • Можуть також впливати: версія платформи, режим сумісності конфігурації, особливості оновлення платформи (при оновленні версії платформи іноді рекомендують повністю перебудовувати повнотекстовий індекс).

Що впливає на результат пошуку користувачем?

На результат ППД або його відсутність можуть вплинути фактори роботи з пошуком користувача:

  • Не коректний пошуковий запит. Наприклад, не правильне використання пошукових операторів та спецсимволів. Рекомендується: почитати довідку програми та ознайомитись з описом пошукових операторів. Можливо також, що текст пошукового запиту складено правильно, але результат – надмірний чи недостатній. Якщо знайшлося занадто багато даних, пошуковий запит бажано уточнити, по можливості додавши до нього відомі додаткові дані (назва контрагента, товару, дату і т.д.). Якщо знайшлося недостатньо даних, рекомендується спростити запит, прибравши з нього найменш значущі для пошуку слова.
  • Неправильно вибрано область пошуку. Рекомендується: змінити її через «Область пошуку» у вікні запуску ППД.
  • Не оновлено індекс повнотекстового пошуку. Рекомендується: звернутися до адміністратора системи чи самостійно оновити індекс ППД.
  • Також слід пам'ятати, що в результат ППД потрапляють лише дані, на перегляд яких користувач має права доступу.

Більш детально про роботу з ППД, інші корисні сервісні механізми та загальні принципи розробки в прикладних рішеннях BAS Ви можете дізнатись на нашому курсі "Введення в конфігурування та програмування в системі BAS. Базовий курс"

Язык материала:  ua