Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Боремось з помилками в BAS: якщо "“Метод об'єкту не виявлено"

Вітаємо! Ділимося з Вами досвідом по роботі у програмах BAS! .

До нас звернувся наш клієнт з наступною проблемою.
При заповненні документу “Нарахування зарплати та внесків” (команда Заповнити) у конфігурації БАС Бухгалтерія КОРП програма видала помилку “Метод об'єкту не виявлено(ПочатиРучнийЗамірЧасу)” і, відповідно, немає змоги розрахувати документ.
Дана помилка являється технічною і не є наслідком помилок користувача під час роботи в інформаційній базі.


Для виправлення даної помилки потрібно відкрити ярлик запуску програми. Стоячи на назві бази, у якій виникла помилка, натиснути кнопку “Змінити”


У вікні, що відкрилося, тиснемо команду “Наступна”


Далі, потрібно встановити перемикач на позиції “Тонкий клієнт”.


Зберегти зміни - натиснути “ОК”. При наступному вході у програму помилка зникне.

Така проблема зумовлена тим, що для серверного та файлового варіанту розміщення бази відрізняється виконання програмою одних і тих же процедур. Такі моменти регулюються за допомогою параметру “Товстий”/”Тонкий клієнт” у налаштуванні інформаційної бази.

Давайте розглянемо детальніше, що таке "товстий клієнт" та "тонкий клієнт" і яка між ними різниця.

Раніше, у епоху панування платформи версій 7.7 та більш ранніх, не було ніякої різниці між клієнтом та сервером взагалі. Та й окремий сервер не завжди виділявся. Всі важливі та ресурсоємні обчислення (нарахування заробітної плати, розрахунок собівартості та ін.) виконувалися безпосередньо на клієнтській машині. Це і є “товстий клієнт”. У зв’язку з цим, потреби до обчислювальних ресурсів цієї машини були досить високими. Простіше кажучи, на калькуляторі заробітну плату не нарахуєш.

Коли з’явилася платформа 8.0, а пізніше 8.1, сервер став відокремлюватися від клієнтської машини. Клієнт-серверна технологія пройшла перехідний стан. З’явилося поняття “тонкого клієнта”, котрий лише відображає інформацію на екрані та приймає команди користувача. Розрахунки всі виконуються на сервері. У платформі 8.2 ця технологія почала приймати остаточну форму, а у платформі 8.3 “трансформація” завершилася. Було розвинено також і web-клієнт. З інформаційною базою можливо працювати і через інтернет-браузер, якщо опублікувати її на web-сервері. Завдяки цьому, потреби до клієнтських машин дуже зменшилися. Працювати можна хоч зі старого комп’ютера, хоч взагалі з терміналу. Треба лише доступ до мережі

Щоб ця технологія працювала, програмістам довелося адаптувати і код конфігурацій під сучасні реалії. З’явилися так звані “інструкції препроцесора”. На приведеному нижче знімку екрану показано як написана процедура, на котру “сварилася” платформа у нашому прикладі:


Директива “Клієнт” вказує платформі на те, що ця процедура буде скомпільована лише на тонкому клієнті. На сервері або товстому клієнті ії просто не буде. Директива “Сервер” навпаки, вказує платформі на те, що ця процедура виконується тільки на сервері.

У якості аналогії можна привести вихід з дому. Можна піти до магазину за покупками. Для цього треба мінімум речей (аналогія з тонким клієнтом). Можна піти у туристичний похід. Для цього потрібен рюкзак з необхідними речами (аналогія з сервером). Якщо піти до магазину з рюкзаком, це буде досить дивно, м’яко кажучи. І навпаки, піти у похід з маленькою сумочкою - зовсім дивацтво.

Висновок: у сучасних конфігураціях працювати у режимі товстого клієнта без негативних наслідків не вийде.

Язык материала:  ua