Цель нашей компании -   предоставление качественных услуг по   обучению и консультированию клиентов.

В моєму особистому листуванні з колегами все частіше з’являється тема «цифрової трансформації». Тобто питання постає так: «Чи може BAS ERP допомогти «цифровій трансформації» ? Мене це теж дуже цікавить останнім часом, тож я вирішив впорядкувати свої думки в цій серії статей, поки тему геть не затоптали штурмові загони менеджерів з продажу «універсальних пігулок для щастя». 


  Почну з визначення предмету «цифрової трансформації». Я бачу принципову необхідність розділити предмет на два окремих: «цифрова трансформація об’єктів» та «цифрова трансформація процесів».
  Цифрова трансформація об’єктів, це заміщення реального об’єкту його цифровою копією з метою спрощення маніпуляцій об’єктом в тих процесах де це можливо і доцільно (наприклад, 3D проектування).
Цифрова трансформація процесу, це усунення із процесу людини. 


  Всі визначення мої, я намагався сформулювати гранично конкретно, навмисно позбавляючи тему абстрактної привабливості, з метою максимально наблизити її до реального предмету. Звісно, хтось з цими визначеннями може не погодитись. Це було б добре. Я не тільки не претендую на відкриття істини, але й навпаки, свідомо провокую дискусію задля її пошуку, та колективного позбавлення від ілюзій.  
  Цифрова трансформація об’єктів - технологія безумовно важлива, стрімко еволюціонує, але до мого інтересу відношення не має. Моя тема - цифрова трансформація процесів. Далі про це.
  У цифрової трансформації процесу, на мій погляд, є принципова відміність від автоматизації. 


Мета автоматизації це створення інструментів, що полегшують людині виконання рутинних операцій. Мета цифрової трансформації це повне усунення людини в точках прийняття рішень.
Іншими словами, автоматизація це створення станку, цифрова трансформація це навчання робота, який керує станками. 


Чому я фокусую увагу саме на точках прийняття рішень ? Тому, що, з одного боку, тут все ж таки про системи комплексної автоматизації управління (тобто ERP) де бізнес-процес може бути визначений, як поток рішень учасників процесу (в точках вибору варіантів дій), а з іншого боку, на дворі 2019 рік, коли зусиллями автоматизаторів вже створено критичну масу «станків» з обробки даних, хоч звісно, ще далеко не всюди і не завжди, але за обрієм вже проглядає невідворотній, як світанок, перехід до іншої якості. 


  У підсумку по цій частині. Цифрова трансформація об’єктів це передовсім технічні рішення, цифрова трансформація процесів це передовсім проекти організаційних змін. Тож, ті хто в темі, зрозуміють, що шлях не буде ані легким, а ні швидким. 


  Якщо ж уявити собі проект організаційних змін, метою я кого є «цифрова трансформація» процесів, яким може бути зміст такого проекту ? Про це далі буде…

Язык материала:  ua