Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

Інвентаризація у «BAS Малий бізнес»

У системі BAS Малий бізнес підтримується можливість проведення інвентаризацій власних запасів. Розділ «Склад»_«Склад» (рис.1).


Рис 1. – Складські документи

1. Інвентаризація

Документ «Інвентаризація запасів» відображає результати проведення інвентаризації у виробництві або на складі. У шапці документу обираємо склад (або структурну одиницю), який плануємо інвентаризувати, комірку (якщо використовується).

Для автоматичного заповнення документу використовуємо «Заповнити залишками на складі» (рис 2).


Рис 2. – Документ Інвентаризація запасів

У колонці «Кількість (облік)» відображається залишки на обраному складі. Дані колонки «Кількість» змінюються за результатам інвентаризації на фактичні залишки. Колонка «Відхилення» при цьому розраховується автоматично (рис. 3).


Рис 3. – Документ інвентаризації запасів

Цей документ не формує рухи по регістрам.

Є можливість використовувати друковані форми (рис. 4).


Рис 4. – Друковані форми інвентаризації запасів

2. Оприбуткування або списання по результатам інвентаризації

За результатами інвентаризації створюємо відповідні документи на підставі «Інвентаризації запасів» :

  • виявили надлишки - створюємо документ «Оприбуткування запасів». Документ оформлюється як факт оприбутковування матеріальних цінностей на склад або виробничий підрозділ.
  • виявили нестачу або брак - створюємо документ «Списання запасів», що призначений для оформлення факту списання матеріальних цінностей із складу або виробничого підрозділу. 

За потребою документи можна створювати як самостійні документи, як факт поточного виявлення розбіжності складських залишків.

Для оприбуткування (рис.5) або списання (рис.6 ) є можливість використовувати друковані форми.


Рис 5. – Акт про оприбуткування запасів


Рис 6. – Списання запасів

3. Пересортиця

Пересортиця — це взаємозалік надлишку одного виду номенклатури, спричинений нестачею іншого.

Іноді, при роботі торгового підприємства виникає ситуація, коли на складі відрізняється наявність фактичного товару від облікового. Документ «Пересортиця» відображає пересортицю, що виникла, або застосовується для швидкого корегування залишків товару. Цей документ можна сформувати на підставі проведеної інвентаризації або як самостійний (рис. 7).

Наприклад: при інвентаризації виявили, що номенклатура «Профіля ходового Верхній» має надлишки, а номенклатура «Профіля ходового Нижнього» менше ніж зазначено у документах за рахунок того, що при оприбуткуванні була невірно визначена номенклатура. Для виправлення цієї ситуації створюється документ «Пересортиця» із зазначенням цих номенклатурних позицій (рис.7).


Рис 7. – Пересортиця запасів

На закладці «Запаси» відображається інформація про надлишки та нестачі, які виникли після інвентаризації. Під час проведення документа «Пересортиця» будуть відображені списання й оприбуткування запасів.

Є можливість використовувати друковану форму (рис 8).


Рис 8. – Друкована форма

4. Журнал «Складські акти»

Журнал «Складські акти» відображає усі створені акти, що пов'язані зі складом. Також безпосередньо з журналу можна створити нові необхідні акти: «Інвентаризація», «Оприбуткування», «Списання», «Пересортиця» (рис.9).

У журналі існує можливість робити відбори по складським документам, встановлювати фільтри по складам, коміркам, організаціям тощо (рис.9).


Рис 9. – Журнал «Складські акти»

5. Аналітика

За допомогою звіту «Залишки товарів на складах» є можливість побачити скільки у нас товару на складі загалом по всім складами, а також окремо по кожному складу або магазину (рис.10).


Рис 10. – Залишки товарів на складах

Хочете навчитися працювати у програмі - звертайтеся до нашого Центру сертифікованого навчання «Проком» на курс Оперативне управління компанією за допомогою прикладного рішення "BAS Малий бізнес".

Наші фахівці також професійно допоможуть, якщо Вам потрібні консультації щодо початкових налаштувань або супровід та послуги програмістів щодо доробки програми «BAS Малий бізнес» та інших конфігурацій системи BAS.

Ще багато цікавого, новини та лайфхаки на нашому  Телеграм каналі.

Язык материала:  ua