Мета нашої компанії -  надання якісних послуг по навчанню та консультуванню клієнтів.

BABASікі*

Бізнес-аналітики, які працюють з BAS. Хто вони, звідки беруться, як мають зростати

Поширеність систем класу ERP в Україні (а це, хто б там, що не казав, майже вся лінійка від BAS Малий бізнес до BAS ERP) досягла такого рівня, що інформаційні системи почали впливати на процеси управління в кожному, навіть найменшому підприємстві. Тобто це вже давно відбувається, але зараз ми спостерігаємо якісний стрибок.

Що я маю на увазі. Кожен із нас ходить в магазин. Всі знають, що є магазини де завжди є потрібний товар належної якості, а є магазини, де часто чогось бракує (звісно зазвичай це відбувається у самий невідповідний момент, але мова не про це). В кожному з цих магазинів є адміністратор, який керує тим хто в яку зміну працює, і де. Але, вочевидь, не в кожному з них є аналітик, який працює з даними продажів, та товарних залишків, і вчасно робить правильні висновки з цих даних. Зрозуміло, що покупець, який має вибір, спочатку піде в перший магазин, а до другого він вже не потрапить. Цим простим і банальним прикладом я намагаюсь наочно продемонструвати тезу, що вміння аналізувати дані тепер прямо впливає на конкурентоздатність навіть маленького ФОПа. Це щоденна робота, яка потребує як природних здібностей, так і специфічних навичок. Ця функція (а це, на мою думку, і є справжній бізнес-аналіз) з кожним роком становиться все більше критично важливою для бізнесу, і потребуватиме все більше і більше фахівців. Звідки ж беруться ці люди ?

Їх часто доводиться зустрічати на наших курсах користувачів або програмістів. За невеликим винятком, це люди, які так чи інакше працюють з цифрами – фінансисти, бухгалтера, керівники відділів продажів, і таке інше, включно з власниками невеликих інтернет-магазинів. В термінах минулого сторіччя це бізнес-адміністратори. Саме для них, свого часу, створювались програми підготовки MBA. І суттєва частина цих програм була присвячена аналізу, і різним технікам прийняття рішень на підставі аналітичних даних. Втім в малому бізнесі випускники MBA зустрічаються вкрай рідко. Більшість з реальних бізнес-адміністраторів отримують свої знання на практиці, і зростають з власного досвіду. Вочевидь в якийсь момент свого розвитку «бізнес-адміністратор» опиняється на роздоріжжі, і має з’ясувати сам для себе що йому подобається більше керувати людьми, або аналізувати дані. Тобто і ця дилема створена тією обставиною, що ці дані є, їх дійсно багато, вони доступні, бо як я вже казав, ERP тепер є майже скрізь.

Ті, хто знайомий з ситуацією на практиці, знають, що посаду «бізнес-аналітик» не дуже часто зустрінеш в штатних розкладах невеликих підприємств. Більше того сам термін «бізнес-аналітик» наразі ринок інтерпретує, як «фахівець який переводить вимоги бізнесу у форму зрозумілу програмістам», тобто ставить задачу. Фактично IT-фахівець. До цього висновку не важко дійти при навіть поверхневому аналізі пропозицій по курсах з підготовки бізнес аналітиків, більшість з яких ведуть тренери крупних IT компаній. З іншого боку слід визнати, що культура прийняття рішень на підставі аналітичних даних ще далеко не стала домінуючою в українському бізнесі загалом, а в малому і поготів. І це доволі складна культура, яка включає такі базові навички, як уміння виділити ключові показники, визначити правила їх формування, здатність до розуміння набору варіантів рішень, а також здатність вдосконалювати все це з часом даючи критичну оцінку власним досягнутим результатам.

Але я впевнений, що ситуація змінюється, і що аналіз бізнес-даних, як окрема функція буде все більше усвідомлюватися керівниками та власниками бізнесів. Немає сумніву, що на цей запит відреагує, і ринок підготовки фахівців, на якому з’явиться пропозиція відповідних курсів. Тут, до речі, немає ніякого протиріччя з поглядом на бізнес-аналітика, як на IT-фахівця. Навпаки. Це дві сторони однієї медалі. Бо сучасний «бізнес-адміністратор», який не може аналізувати дані в інформаційній системі, який не може визначити де йому бракує даних, і яких саме, і відповідно сформулювати завдання програмістам для розвитку тієї ж інформаційної системи, тепер виглядає, як вітрильна яхта без вітрил - плавати може, а ходити в заданому напрямку, ні

P.S. Цей, текст є особистою думкою автора, при підготовці публікації жоден бізнес-аналітик не постраждав

*BABAS – термін вигаданий автором для позначення спільноти бізнес-аналітиків (BA), які працюють з лінійкою програмних продуктів BAS (Business automation software)

Язык материала:  ua